Már
16

Új cumó

Feltöltve // 2010. március 16.
Kategória // blog, eszközök

Eddig nem nagyon erőltettem a portréfotózást, de nemrég kaptam egy megbízást üzleti portrék készítésére. Két vakuval már eddig is fotóztam, de az indirekt vakuzással nem voltam teljesen elégedett, úgyhogy a még szebb képek reményében elérkezettnek láttam az idejét, hogy beruházzak néhány fényformálóra.

Egy darabig azért törtem a fejem, hogy az éppen rendelkezésemre álló bankókból mit vegyek. Szóba jöhetett volna valamilyen olcsóbb vakuszett. Ezt a megoldást azonban elég gyorsan elvetettem, mert abban biztos voltam, hogy nem akarok valamilyen nagyon olcsó, kis teljesítményű és megbízhatatlan cuccra költeni.

Mivel a két Nikon vaku rendelkezésemre állt, inkább olyan megoldást kerestem, amit ezekkel kombinálva lehet használni. Korábban már olvastam ilyen softbox-ról. A neten keresgélve találtam is belőle 2-3 változatot. Voltak viszonylag olcsó kínaiak és volt Lastolite is. Jó pár évvel ezelőtt már vásároltam egy Lastolite derítőlap készletet, ami 10 évet már kibírt úgyhogy meglehetősen nagy bizalommal voltam a márka iránt. Ők ebből a softbox-ból árulnak állvánnyal kombinált kitet is, ami nem sokkal volt drágább, mintha a kínai változathoz vettem volna egy állványt, úgyhogy inkább ezt a megoldást választottam. Konkrétan egy Lastolite Ezybox Hotshoe Kit-ről beszélünk 38 cm-es változatban. Ez a termék létezik egyel nagyobb – 60 cm-es – méretben is. Azért választottam egyelőre a kisebbet, hogy mobilabb legyen és esetleg a gépvázra szerelt tartóval is tudjam használni. Később azonban mindenképpen bővíteni szeretném majd a felszerelést a nagyobb változattal is.

Most a második vakuhoz a takarékosság végett egy – szintén Lastolite – All-in-One Umbrella Kit-et választottam. Ez gyakorlatilag egy többfunkciós ernyő ernyőtartóval és állvánnyal.

Lastolite Ezybox Hotshoe Kit
Lastolite Ezybox Hotshoe Kit

Lastolite All-in-One Umbrella Kit
Lastolite All-in-One Umbrella Kit

Mindkét szettet egy bélelt tokban kapjuk  meg. Mindkettőről elmondható, hogy szépen kivitelezett, jó minőségű termék. Egy este volt lehetőségem próbálgatni őket, aztán másnap már élesben kellett használnom. Mivel eddig még nem használtam ilyeneket, ki kellett tapasztalni, hogy hogyan viselkednek. Annyi viszont elmondható, hogy nagyon tetszenek az elkészült képek. Ég és föld az indirekt vakuzáshoz képest.

Címkék // , ,